tisdag 31 januari 2012

Det Nya Investeringskontot


En ny variant för att underlätta sparande och beskattning har införts och kallas investeringskonto (ISK). Det gör att du kan köpa och sälja utan att reavinstskatt utlöses vid varje försäljningstillfälle. 
Det som kan finnas i ISK:n är aktier, fonder och andra finansiellt instrument som noteras på en börs eller en handelsplattform.
Detta gäller bara nytt sparande. Tidigare investeringar måste säljas av och beskattas vid en överföring till ISK:n.
Den som köper och säljer ofta kommer att tjäna på att lägga allt i investeringskontot.
Dvs. realiserar du dina förluster och vinster mer aktivt så kommer värdet på kontot som även är underlag för schablonbeskattningen på 30%.
Innehaven behöver heller inte tas upp i deklarationen. 
Av skattemässiga skäl är det ingen fördel att ha likvida medel på kontot. De ska endast användas till att köpa nya värdepapper.


Ligger man däremot länge på t ex. en fond med vinst utan att ha sålt den så kommer schablonvärdet på kontot att beskattas högre än om den fonden omsatts lite oftare.
Fördelen med detta konto är om du är mycket aktiv i ditt handlande och kan därmed få ner värdet på kontot som ska beskattas.


Nackdelen är om du vill flytta över ett sparande till det nya investeringskontot så måste innehavet först säljas och en eventuellt vinst kommer beskattas som vanligt.
Däremot kan pengarna efter en försäljning när man anser att det är dags att avyttra innehavet flyttas över till det nya kontot.  
På din bank finner du nog mer information hur du öppnar ett eget konto.


DN Ekonomi artikel beskriver det enkelt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar