lördag 27 februari 2016

Det känns så hopplöst!

Det känns så hopplöst!

När börsen går upp några procent så känns det som att nu är allt över och ljuset i tunneln börjar ses allt klarare och hoppet om en vändningen är nära. 
Men sen så kommer det dessa dagar med nedgångar på över 3% och då känns vändningen allt längre bort.
Sedan jag började sätta upp mina sparmål igen för snart ett år sedan har börsen bara gått ner och det är aldrig roligt att köpa på toppen som jag gjorde för att se värdet på innehaven minska med 20-40%. 
Men då ska man även se vad för placeringshorisont som man har och vad sparandet ska leda till framöver.
Om det är ett kortsiktigt sparande så kan man se hur en placering på börsen lätt kan tappa 20% av sitt värde på kort tid. Nackdelen är då att ta igen dem går inte lika fort utan kan ta en längre tid. 
Då får man vända sig till andra mer säkra alternativ. 
Bankkontot på vanliga banken kanske inte är det bästa alternativet i dessa lågräntetider så nischbankerna eller liknande kan vara bättre.
Själv använder jag Akelius som ger en bra ränta på 1 år respektive 3 år.

Men om nu inledning i detta inlägg började väldigt negativt så vill jag bara inflika att kortsiktigt kan allt se mörkt ut när fonder och aktier visar röda minussiffror så kommer det ljusare tider med mer uppgångar än nedgångar. 
Börsen går i cykler och med ett långsiktigt sparande så spelar inte dessa nedgångar någon speciell roll utan de bidrar bara till att man kan kompletteringsköpa och stå stark vid en kommande uppgång. 

Så se framåt och ha is i magen. 
Genom att sälja för att allt ser hopplöst ut förlorar endast du på och de som vinner är banker som tjänar courtage på fler som köper och säljer.

Så hur resonerar du i dessa oroliga tider?

onsdag 3 februari 2016

En annan ung "Warren Buffett" som gick vilse???

(Reklam för Avanza i inlägget)

Har sedan förra året tagit tag i mitt långsiktiga sparande igen och måste säga att det känns bekant.

Redan som tonåring hade jag ett intresse av börsen och aktier.
Kommer ihåg hur jag med spänning läste igenom börssidorna och följde aktiekurserna.
Jag ville bli ekonomiskt oberoende redan som ung har min mamma berättat och när jag tänker efter så var det så, men vad hände med det.

Började tidigt att månadsspara i dåvarande Nordbankens Allemansfond Beta och den fonden gick som tåget under senare hälften av 80 och början av 90:e talet.
Pengarna växte och jag hade en bra grund att börja bygga mitt finansimperium. Visst låter det kanske lite som skryt, men tankarna och målen fanns där men var tog de vägen sen.

Började investera i diverse udda "affärsverksamheter" och brände mitt sparkapital till 0.
Om man ser tillbaka på det så visst är det sorgligt att man blåögd gick igenom vissa investeringar som inte skulle ge något tillbaka men det är väl så man lär sig den hårda vägen.

Men att spara har alltid funnits där och mestadels i fonder via storbanker. Då tänkte jag inte så mycket på vad fondernas avgifter kostar en sparare i långa loppet.
Nu sparar jag på Avanza i indexfonder och många är svenska.
Visst har jag några utländska också, men har nog för avsikt att sälja dessa eller minska andelen lite när de visar svarta siffror igen.

När jag började spara igen för snart ett år sedan så var börsen på väg upp mot en topp som kom under april 2015.
Efter det har det mesta gått nedåt och det såg ut som en chans att det skulle vända upp för mig senare det året och visa ett plus resultat men början av 2016 har verkligen visat att det inte ska hända än iallafall.
Nu får vi se vad framtiden har att erbjuda.
Ska börsen ner ytterligare 20-30 procentenheter eller mera är frågan?

I mitt sparande har även en antal aktier köpts in både på mitt tidigare privata pensionssparande som jag också flyttade över från storbanken och i ett Investeringssparkonto, ISK.

Aktierna som valts ut är vinstgivande småbolag från vindkraftverk till e-handelsexperter som ger utdelning.
Eftersom jag även är aktieägare i Spiltan så försöker jag följa deras tankesätt och det är här Warren Buffett kommer in i bilden.
Jag hade ju samma tankar som honom att bli rik och jobba åt mig själv, han lyckades och jag kom på villovägar men skam den som ger sig.
Så en så här drygt 20 år senare försöker jag få fart på mitt imperium igen och kan jag bara hålla fingrarna i styr och inte konsumera mitt sparkapital så kan framtiden se ljus ut och rikare på alla sätt.

Visst ser det mörkt ut nu när börsen går ner drygt 2% på en dag, men sparandet i aktier och fonder vinner långsiktigt över det vanliga banksparandet, speciellt nu när banken inte ger någon ränta alls.

Så det är bara att månadsspara för att köpa billiga andelar i nedgångsfasen och få en fin hävstångseffekt när börsen vänder. 

Lycka till!